Recenze →David Levithan: Líbali jsme se

6. listopadu 2016 v 8:36 | Snapeova |  Knižní recenze
Autor: David Levithan
Název: Líbali jsme se
Originál: Two Boys Kissing
Počet stran: 192
Vydáno: 21. 9. 2015
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Kateřina Ešnerová
Mé celkové hodnocení: 70%
Oficiální anotace:David Levithan napsal příběh založený na skutečné události - Harry a Craig, dva sedmnáctiletí kluci, se zúčastnili líbacího maratonu, aby překonali Guinnessův rekord a zároveň upozornili na předsudky panující ve společnosti. Dehydratovaní a nevyspalí se snaží překonat rekord a jejich úsilí se stává ohniskem, kolem kterého se točí příběh dalších dospívajících kluků, již hledají svoji vlastní identitu, lásku, řeší rodinné problémy - a hlavně touží objevit své místo v tomto světě.

Levithan umně splétá nitky jejich příběhu do jednoho velkého o dospívání a hledání vlastní identity, zkrátka tom, jaké to dnes je být mladý kluk na kluky.
***


Tahle kniha je krátká a ze všeho nejvíc se snaží o náhled do života mladých gayů, kteří potřebují, aby je jejich okolí bralo jako normální lidi. Děj rozhodně není hlavním tahounem, je opravdu minimální. Jde tady o jednotlivé postavy, většinou dvojice. Každá je trochu jiná, ale všichni procházejí něčím podobným.

Avery a Ryan se potkají na plese gayů, oba mají zajímavě obarvené vlasy, přeskočí mezi nimi jiskra a zkouší, jestli mezi nimi může být něco víc. Avery je případ kluka, který se narodil v ženském těle a jelikož má chápající rodiče, prošel již částečnou změnou. Ani nevím proč, ale tihle dva mě zajímali skoro nejvíc.

Harry a Craig mají zvláštní vztah. Momentálně spolu nechodí, ale shodnou se, že se spolu pokusí o rekord v nejdéle trvajícím polibku. Takový pokus o rekord musí být neuvěřitelně náročný a tuto část autor úžasně vystihnul. Ne jednou hrozilo, že jeden z kluků skončí. Na jejich rekordu se podílí také jejich homosexuální kamarád Tariq, který prošel fyzickým útokem kvůli své orientaci. Linka týkající se rekordu o nejdéle trvající polibek byla zřejmě hlavní a nejzajímavější, i když potom už působila docela rozvlekle.

Cooper k sobě nikoho nemá, je ze všech kluků v knize asi nejzvláštnější, cítí se sám a neví co se sebou. Rodiče na jeho orientaci přijdou, tak, jak by na to žádní rodiče přijít neměli a je z toho docela mela. Cooperův příběh je velice zajímavý a silný. Tady by mě velice zajímalo, jak to s ním bude dál.

Peter a Neil jsou jednoduše dva zamilovaní kluci, co spolu chodí. Ti pro mě byli celkem nezajímaví a vedle těch ostatních se kamsi ztráceli.

Trochu mě mrzí, že se člověk v knize ocitne uprostřed životních příběhů těchto chlapců, chvíli do nich nahlédne a pak je zase opustí. Rozhodně bych se ráda dozvěděla budoucnost postav, protože skoro všechny byly zajímavé a sympatické.

Kniha má vypravěče. Jsou jimi již mrtví homosexuálové, kteří vypráví o těchto chlapcích a o životě. Dílo je napsáno v první osobě čísla množného.

Když nad tím přemýšlím, pořád nevím, jestli se mi kniha líbila nebo ne. Zřejmě něco mezi tím. Líbily se mi postavy, jejich příběhy, docela se mi zamlouvali i vypravěči a mnoho myšlenek v knize. Jinak mi tam ale něco chybělo a nedokázala jsem si knihu opravdu užít. Je zajímavá, ale tím, jak byla celkově napsána a pojata si mě nezískala.

Líbali jsme se určitě můžu doporučit lidem, kteří buď mají s homosexuály menší problém, ale chtěli by na tom něco změnit nebo těm, kteří proti nim nic nemají, ale nedokážou jim úplně porozumět. Tohle dílo může v pochopení homosexuálů napomoct.

Já jsem nic takového nepotřebovala, po knize jsem sáhla ze zvědavosti, když jsem na ni narazila v knihovně, protože nevychází zrovna moc příběhů o lidech s jinou orientací, tudíž takové čtení nabízí zase něco nového a jiného než to, které je pro mě obvyklé.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Aurel Aurel | E-mail | 6. listopadu 2016 v 13:11 | Reagovat

Tuhle knížku si přeju k Vánocům, díky za recenzi :-) Je fakt, že knížek o lidech jako já moc není, takže sáhnu skoro počemkoliv co se považuje za LGBT literaturu, ale od tohoto si hodně slibuju, snad to naplní má očekávání.

2 Susane S. Susane S. | Web | 3. prosince 2016 v 16:20 | Reagovat

Páni, to zní fakt dobře :O A i když se knížka nemá soudit podle obalu, tak na mně ten obal vážně zapůsobil, je krásný a příběh mně dostal ještě víc :-)

3 cincina cincina | Web | 11. prosince 2016 v 23:11 | Reagovat

Tak tohle si musím přečíst!

4 Ell Smile Ell Smile | 15. června 2017 v 22:03 | Reagovat

Zrovna jsem se do této knihy pustila :)
Ráda tě uvítám na svém blogu: www.ell-smile.blogspot.com :-)

5 ┼Eleanore Inkake Samanthe Lune┼ ┼Eleanore Inkake Samanthe Lune┼ | Web | 15. září 2017 v 14:46 | Reagovat

Pekny blog

6 Vrbyfesque Vrbyfesque | E-mail | Web | 20. září 2017 v 21:19 | Reagovat

payday loans online - http://loansvtna.org/
credit card consolidation loan <a href=http://loansvtna.org/>payday loans no credit check</a> ’

7 Blopdeaces Blopdeaces | E-mail | Web | 21. září 2017 v 21:00 | Reagovat

loans personal loans
<a href="http://loansvtna.org/">pay day loan</a>
american cash loans
<a href=http://loansvtna.org/>online payday loans</a> ’

8 BbecCheera BbecCheera | E-mail | Web | 22. září 2017 v 8:59 | Reagovat

payday loans people bad credit
<a href="http://paydayvax.org/">best online payday loans</a>
quick payday loans online
<a href="http://paydayvax.org/">best online payday loans</a> ’

9 Vffgsaubs Vffgsaubs | E-mail | Web | 23. září 2017 v 5:26 | Reagovat

safe cialis
<a href="http://cialisivndh.com/">cheap cialis</a>
cialis daily prices
<a href=http://cialisivndh.com/>cialis</a> ’

10 Fvvstaucky Fvvstaucky | E-mail | Web | 23. září 2017 v 8:34 | Reagovat

cialis free sample
<a href="http://cialisoanzb.com/">cialis buy</a>
buy tadalafil cialis
<a href="http://cialisoanzb.com/">cheap cialis</a> ’

11 FfvgEnvill FfvgEnvill | E-mail | Web | 24. září 2017 v 21:52 | Reagovat

cialis low dose
<a href="http://veucialis.com/">cialis online</a>
cialis buy
<a href=http://veucialis.com/>cialis online</a> ’

12 Fsvtaucky Fsvtaucky | E-mail | Web | 25. září 2017 v 0:51 | Reagovat

discount generic cialis
<a href="http://retcialis.com/">buy cialis</a>
discount cialis online
<a href="http://retcialis.com/">cialis online</a> ’

13 LewfhSheaw LewfhSheaw | E-mail | Web | 26. září 2017 v 1:46 | Reagovat

viagra canada pharmacy
<a href="https://viagrawasdc.com/">generic viagra</a>
buy viagra australia
<a href="https://viagrawasdc.com/">buy viagra</a> ’

14 DrvpbEvenda DrvpbEvenda | E-mail | Web | 27. září 2017 v 5:50 | Reagovat

viagra herbal substitute - http://viagraonszb.com/
viagra buying <a href="http://viagraonszb.com/">viagra</a> ’

15 VtnoGen VtnoGen | E-mail | Web | 27. září 2017 v 5:53 | Reagovat

cialis online buy - https://jrucialis.com
cialis daily canada <a href=https://jrucialis.com>generic cialis</a> ’

16 vwqeencora vwqeencora | E-mail | Web | 30. září 2017 v 12:24 | Reagovat

bank account online
<a href="https://installmentloanvelam.com">installment payday loans</a>
consolidate
<a href=https://installmentloanvelam.com>bad credit installment loans</a> ’

17 FebbCheera FebbCheera | E-mail | Web | 1. října 2017 v 2:00 | Reagovat

payday loans no faxing no credit checks
<a href="https://paydaykmae.com">payday loans</a>
apple payday loan
<a href="https://paydaykmae.com">payday advances</a> ’

18 Fvtedeaces Fvtedeaces | E-mail | Web | 1. října 2017 v 2:21 | Reagovat

cheap personal loans
<a href="https://loansonlinevaec.org">online payday loans</a>
fast payday loan online
<a href=https://loansonlinevaec.org>online payday loans</a> ’

19 Jtnbexcign Jtnbexcign | E-mail | Web | 4. října 2017 v 7:25 | Reagovat

tax debt
<a href="https://paydayloamec.com/">payday loans online</a>
easy online payday loans
<a href=https://paydayloamec.com/>payday loans online</a> ’

20 Secvvastogy Secvvastogy | E-mail | Web | 17. října 2017 v 19:03 | Reagovat

1000 faxless payday loan - https://loansczne.com/
myaffiliateprogram <a href=https://loansczne.com/>fast payday loan</a> ’

21 BnrsEagefe BnrsEagefe | E-mail | Web | 20. října 2017 v 17:12 | Reagovat

viagra 100 mg dose - http://tabletve.com/
viagra before and after pictures <a href=http://tabletve.com/>kamagra</a> ’

22 BwbhEagefe BwbhEagefe | E-mail | Web | 5. listopadu 2017 v 21:08 | Reagovat

free samples of viagra - http://ericviaed.com/
canadian viagra <a href=http://ericviaed.com/>viagra online</a> ’

23 MbjhdkEvenda MbjhdkEvenda | E-mail | Web | 7. prosince 2017 v 23:39 | Reagovat

brand viagra best price
http://vipnowed7.com/
viagra pills online
<a href="http://vipnowed7.com/">online viagra</a>

24 Kdbccfhoinc Kdbccfhoinc | E-mail | Web | 9. prosince 2017 v 16:09 | Reagovat

bank personal loan http://paydayloansonlinenow.us.com/
best payday loans <a href=http://paydayloansonlinenow.us.com/>payday loans</a>

25 Kdsnfhoinc Kdsnfhoinc | E-mail | Web | 22. prosince 2017 v 1:51 | Reagovat

personal loans with bad credit https://24hrspaydayloans.com/
consolidation <a href=https://24hrspaydayloans.com/>payday loans bad credit</a>

26 DvenrenCheera DvenrenCheera | E-mail | Web | 23. prosince 2017 v 2:02 | Reagovat

apr payday loans
<a href="https://1paydayloansonline.com/">online loans</a>
fast payday loan
<a href="https://1paydayloansonline.com/">cash advance loans</a>

27 DbsabggCheera DbsabggCheera | E-mail | Web | 27. prosince 2017 v 3:55 | Reagovat

loans now
<a href="https://www.getispaydayloansonline.com/">payday advances</a>
canadian payday loan
<a href="https://www.getispaydayloansonline.com/">payday advance</a>

28 Jvsxxexcign Jvsxxexcign | E-mail | Web | 30. prosince 2017 v 19:38 | Reagovat

short term loans
<a href="https://cashadvanceccet.com/">online payday loans direct lenders</a>
bad credit no payday loans
<a href=https://cashadvanceccet.com/>payday loans near me</a>

29 DmdCheera DmdCheera | E-mail | Web | 3. ledna 2018 v 16:39 | Reagovat

pls payday loan store
<a href="https://installmentokmloan.com/">payday loans online</a>
bad credit credit cards
<a href="https://installmentokmloan.com/">payday loans online</a>

30 Enmuclaisp Enmuclaisp | E-mail | Web | 12. ledna 2018 v 20:39 | Reagovat

viagra brands
<a href=http://fviagrajjj.com/>free viagra</a>
buy online viagra
<a href="http://fviagrajjj.com/">viagra for women</a>

31 Mdvxteava Mdvxteava | E-mail | Web | 12. ledna 2018 v 21:22 | Reagovat

free viagra
<a href="http://viagracnar.com/">sildenafil viagra</a>
cheapest viagra prices
<a href="http://viagracnar.com/">viagra without prescription</a> ’

32 GbvEnvill GbvEnvill | E-mail | Web | 18. ledna 2018 v 6:23 | Reagovat

cialis instructions
<a href="http://veucialis.com/">tadalafil cialis</a>
buy discount cialis
<a href=http://veucialis.com/>cialis sale</a> ’

33 EvEnvill EvEnvill | E-mail | Web | 20. ledna 2018 v 15:29 | Reagovat

cialis order
<a href="http://veucialis.com/">cheap generic cialis</a>
cialis 5mg
<a href=http://veucialis.com/>cialis prescription</a> ’

34 Ondcteava Ondcteava | E-mail | Web | 24. ledna 2018 v 3:15 | Reagovat

viagra tablets for sale
http://genericonlineviaqra.com/
viagra sildenafil
<a href="http://genericonlineviaqra.com/">natural viagra</a> OK’

35 Lssdvdscully Lssdvdscully | E-mail | Web | 24. ledna 2018 v 3:45 | Reagovat

generic viagra online
http://viasergeneric.com/
online order viagra
<a href=http://viasergeneric.com/>buy generic viagra</a> OK’

36 MbedtEvenda MbedtEvenda | E-mail | Web | 25. ledna 2018 v 17:17 | Reagovat

viagra toronto
<a href="http://genericonlineviaqra.com/">viagra online</a>
natural viagra
<a href="http://genericonlineviaqra.com/">generic viagra</a> ok’

37 MvsdEvenda MvsdEvenda | E-mail | Web | 6. února 2018 v 0:00 | Reagovat

OK’
<a href="http://genericonlineviaqra.com/">buy viagra</a>
generic viagra sale
<a href="http://genericonlineviaqra.com/">cheap generic viagra</a>

38 Gbbhoinc Gbbhoinc | E-mail | Web | 13. února 2018 v 0:37 | Reagovat

OK’
<a href="https://writingpaperwritethesis.org/">writing thesis paper</a>
i need help with my research paper
https://writingpaperwritethesis.org/ - write my paper for me fast

39 Bdcaliep Bdcaliep | E-mail | Web | 16. února 2018 v 0:35 | Reagovat

https://writingbusinessplan.us.com/
custom paper online
<a href="https://writingbusinessplan.us.com/">small business plans</a>
OK’

40 Gbrquire Gbrquire | E-mail | Web | Pondělí v 21:11 | Reagovat

<a href="https://bestpaydayloan.us.org/"> poor credit home loans</a>
payday loan companies <a href=https://bestpaydayloan.us.org/> cash advance</a>
OK’

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama