Recenze →Miroslava Varáčková: Adaptace

26. října 2016 v 1:05 | Snapeova |  Knižní recenze
Autor: Miroslava Varáčková
Název: Adaptace
Originál:Adaptácia
Počet stran: 264
Vydáno: leden 2016
Nakladatelství: Slovart
Překlad: Jan Hanzlík
Mé celkové hodnocení: 65%
Oficiální anotace:Zoya měla všechno - domov, přátele, rodinu… A pak lidstvo zdecimovaly války. Teď nemá nic. Přišla i o svůj domov. Ale přizpůsobila se. Vpřed ji pohání jen naděje, že ji vzácná mapa dovede do posledního útočiště na Zemi. Lidé zkoušení válkou a nemocemi se také přizpůsobili novému světu a bojují o každou minutu života. Osamělá dívka putující neznámou krajinou je pro ně snadnou kořistí. Když Zoje pomůže neznámý Simon, poruší tím křehkou rovnováhu poválečného společenství a musí za to zaplatit životem. A tak se Zoya vydává na cestu zničenou krajinou s nadějí, že ji mapa po jejím mrtvém kamarádovi skutečně dovede před brány města, kde ještě vládne lidskost. Tedy měla by… Dystopická verze budoucnosti v nejnovějším románu Miroslavy Varáčkové Adaptace má až nebezpečně blízko k realitě, která může zabušit na dveře už zítra.
***


Pro Zoyu je mapa to nejcennější, co jí zbylo, z části i proto, že ji kreslil kluk, kterého tolik milovala. Vzpomínky na něj jí dělají společnost ve světě zničeném válkou a epidemií. Když ji přepadnou jiní přeživší, nechá si dokonce vzít batoh s věcmi důležitými k přežití, jen aby ji uchránila.

Když je nucena vzít na svou pouť i Simona a jeho sestru není z toho nadšená, ale na druhou stranu je ráda, že kolem sebe bude mít nějaké lidi. Cesta na neznámé místo pochopitelně skýtá mnoho překážek, ale největší potíže má se svými spolucestovateli.

Co tato trojice najde na konci své cesty si Zoya jistě nepředstavovala a právě v této části začne být kniha nejzajímavější. Dokáží se Zoya, Simon a Emily začlenit a dá se na tomto místě spokojeně žít? Jaká tajemství ono místo ukrývá? Proč a jak vůbec vzniklo? A zůstanou v něm nebo se raději vrátí do zpustošeného okolního světa?
*
Hned zpočátku musím říct, že jsem od knihy očekávala víc, než mi nabídla, proto jsem trochu zklamaná.

Mám docela ráda dystopické příběhy, anotace mě nemálo nalákala a ještě k tomu ta úžasná obálka! Proto jsem očekávala knihu s propracovaným dějem a spoustou napětí, což jsem tak úplně nedostala.

Z počátku jste vhozeni do světa, jímž Zoya putuje a vypadá to velice slibně. Pak ale přijde na scénu Simon se zbytkem své rodiny a začne to poněkud haprovat. Zoya, Simon a Emily zanedlouho cestují společně a ačkoliv bych očekávala, že v cestě jim budou například stát nevypočitatelní cizinci, počasí, zvířata a podobně, největší děj se odehrává jen kolem nich samých. Cesta tak nějak ubíhá a vy sledujete, jak se Zoya rýpe ve svých pocitech a hádá se se Simonem, který je absolutně nesnesitelný a často i hnusný, ale ona se do něj stejně rychle zamiluje.

To, jak je v knize rozebírána Zoya a její nitro je umocněno tím, že je příběh psán z jejího pohledu. Místy už na mě těch jejích citů a myšlenek bylo příliš.

Co se týče lásky, mě se jednoduše zdálo, že vše vznikalo poněkud násilně a nesmyslně. Přijde mi, že autorka jejich vztah stavěla na přísloví: Co se škádlívá, to se rádo mívá. Určitě není jediná a mnohdy je to fajn, ale tady mě to bohužel štvalo.

Obě postavy byly zajímavé, rozdílné a řekla bych, že slušně propracované. Vůbec se ale nepovedla Simonova sestra Emily. Ta se dá označit jen jako uřvaná postava do počtu, kterou autorka potřebovala pro první úsek své knihy.

Kniha má celkem tři části. Ta první mě tedy moc nenadchla, ale s přechodem do druhé příběh jako kdyby poskočil o několik stupínků výš.

Hrdinové dorazili do cíle, který neočekávali a nebudete ho očekávat ani vy. Konečně do příběhu pronikne více nepředvídatelnosti, nejistoty a děje jako takového.

I láska mezi Zoyou a Simonem najednou působí mnohem lépe a konečně jsem těmhle dvěma taky začala fandit a těšit se na jejich společné scény. Druhá část přináší nejen nové prostředí, ale i postavy, které příběh ještě přikoření.

Konečně se také dozvídáte odpovědi na otázky, které vám budou vrtat hlavou od začátku. Dost mi vadilo, že až v té chvíli jsem mohla pochopit, proč svět vypadá, tak jak vypadá a další informace. Každý má tohle jinak, ale pro mě je dost důležité v jakém světě se nacházím a proč jsou věci takové, jaké jsou. To, že se to dozvím v půlce děje, mě uklidní aspoň v tom, že autor nad svým světem přeci jen trochu přemýšlel.

Na knize mě nejvíc zklamalo, že se dá jednoduše popsat jako příběh o dvou lidech, který se odehrává v zajímavých kulisách zničeného světa. Mám romantiku a lásku v příbězích hodně ráda, ale u tohoto typu knih si rozhodně nepředstavuji, že bude hrát ústřední roli.

Autorka nepřišla s ničím zvlášť novým a originálním, ale přesto se mi Adaptace docela líbila a jiné může i nadchnout. Napsaná je myslím velice dobře, jen v první půlce ten děj pokulhává a na můj vkus si také Miroslava Varáčková málo vyhrála se vším kolem, čímž narážím hlavně na svět. Místo, kam hrdinové dorazili, bylo propracované pěkně.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Casion Casion | Web | 29. října 2016 v 10:47 | Reagovat

Túto knihu si chcem už dlho prečítať a stále ma akosi obchádza. Hoci má zrejme svoje nedostatky, i tak by som po nej rada siahla :-)

2 Kristýna Kaderová Kristýna Kaderová | E-mail | Web | 6. listopadu 2016 v 18:48 | Reagovat

O knize jsem neslyšela a myslím, že jí ani heldat nebudu. Jak říkáš, tak námět není moc originální a navíc tohle téma ani moc nemusím.

3 Connieham Connieham | E-mail | Web | 16. září 2017 v 15:56 | Reagovat

Hello friends!
I am an official representative of private company which deals with all kinds of written work (essay, coursework, dissertation, presentation, report, etc) in short time.
We are ready to offer a free accomplishment of written work hoping for further cooperation and honest feedback about our service.
Send your work topics to our email: discount@edu-paper.com. This offer has limited quantities!!!
Details on our website:
https://essay-writing.work

4 Hhhjexcign Hhhjexcign | E-mail | Web | 21. září 2017 v 22:47 | Reagovat

unsecured loans
<a href="http://personalacrb.org/">personal loans</a>
same day money loans
<a href=http://personalacrb.org/>personal loan</a> ’

5 Blopdeaces Blopdeaces | E-mail | Web | 22. září 2017 v 12:57 | Reagovat

payday loan direct lenders only
<a href="http://loansvtna.org/">payday loans no credit check</a>
instant cash loans
<a href=http://loansvtna.org/>online payday loans</a> ’

6 Fvvstaucky Fvvstaucky | E-mail | Web | 23. září 2017 v 4:56 | Reagovat

cialis generic online
<a href="http://cialisoanzb.com/">generic cialis</a>
cheap generic cialis
<a href="http://cialisoanzb.com/">cialis</a> ’

7 Vqvqsaubs Vqvqsaubs | E-mail | Web | 24. září 2017 v 15:01 | Reagovat

discount cialis online
<a href="http://gawcialis.com/">cialis online</a>
cialis srbija
<a href=http://gawcialis.com/>cialis online</a> ’

8 LdvAperty LdvAperty | E-mail | Web | 25. září 2017 v 5:47 | Reagovat

viagra facts
<a href="http://fuyviagraf.com/">generic viagra</a>
buy viagra now
<a href=http://fuyviagraf.com/>generic viagra</a> ’

9 Bbnhscully Bbnhscully | E-mail | Web | 25. září 2017 v 15:51 | Reagovat

viagra pro
<a href="http://viagrakjkmn.com/">generic viagra</a>
viagra 100mg side effects
<a href=http://viagrakjkmn.com/>viagra</a> ’

10 FebbCheera FebbCheera | E-mail | Web | 30. září 2017 v 22:11 | Reagovat

american cash loans
<a href="https://paydaykmae.com">cash advance online</a>
and fast payday loans
<a href="https://paydaykmae.com">cash advance loans</a> ’

11 Fwjjdeaces Fwjjdeaces | E-mail | Web | 4. října 2017 v 7:18 | Reagovat

best payday loan sites
<a href="https://paydayllae.com/">best payday loans</a>
online bank account
<a href=https://paydayllae.com/>payday loans</a> ’

12 Ssdfbfastogy Ssdfbfastogy | E-mail | Web | 31. října 2017 v 3:37 | Reagovat

payday loan brokers - http://paydayloanscerv365.org/
home loans people bad credit <a href=http://paydayloanscerv365.org/>cash advance online</a> ’

13 FfnhbhjxRuiday FfnhbhjxRuiday | E-mail | Web | 1. listopadu 2017 v 20:08 | Reagovat

cash advances payday loans
<a href="https://cashrvyn.com">loans online</a>
get payday loan
<a href=https://cashrvyn.com>instant payday loans</a> ’

14 BpliuEagefe BpliuEagefe | E-mail | Web | 9. listopadu 2017 v 4:57 | Reagovat

is generic viagra real - https://viagracnar.com
viagra dosage <a href=https://viagracnar.com>cheap viagra online</a> ’

15 Lyubasmeli Lyubasmeli | E-mail | Web | 17. listopadu 2017 v 19:18 | Reagovat

es viagra de india segura

      http://viagradiscountg.com/ - buy generic viagra

    <a href="http://viagradiscountg.com/">discount viagra</a>

    viagra aortic stenosis

16 Lyubasmeli Lyubasmeli | E-mail | Web | 17. listopadu 2017 v 19:55 | Reagovat

viagra wirkung mit alkohol

      http://viagradiscountg.com/ - discount viagra

    <a href="http://viagradiscountg.com/">cheap viagra</a>

    viagra prescriptions

17 Lyubasmeli Lyubasmeli | E-mail | Web | 18. listopadu 2017 v 20:53 | Reagovat

online viagra in australia.

      http://viagradiscountg.com/ - online viagra

    <a href="http://viagradiscountg.com/">viagra online</a>

    rabatt viagra

18 Wiktoriyasmeli Wiktoriyasmeli | E-mail | Web | 21. listopadu 2017 v 0:03 | Reagovat

cutting cialis pills half

      http://buycialisjh.com/ - buy cialis online

    <a href="http://buycialisjh.com/">cialis online</a>

    cialis dos

19 Jtaxexcign Jtaxexcign | E-mail | Web | 28. prosince 2017 v 16:44 | Reagovat

speedy cash
<a href="https://badcreditnyrc.org/">best online payday loans</a>
money loans
<a href=https://badcreditnyrc.org/>payday loans no credit check</a>

20 Jbsxxexcign Jbsxxexcign | E-mail | Web | 29. prosince 2017 v 23:52 | Reagovat

direct lenders online
<a href="https://quickkiinstallmentloans.org/">best payday loans</a>
startup business loans
<a href=https://quickkiinstallmentloans.org/>best payday loans</a>

21 Jvsxxexcign Jvsxxexcign | E-mail | Web | 31. prosince 2017 v 5:26 | Reagovat

unsecured loan
<a href="https://cashadvanceccet.com/">payday day loans</a>
badcredit payday loans
<a href=https://cashadvanceccet.com/>pay day loans</a>

22 DnbcCheera DnbcCheera | E-mail | Web | 2. ledna 2018 v 3:39 | Reagovat

debt settlement companies
<a href="https://paydaynnoo.org/">online payday loans direct lenders</a>
debt free
<a href="https://paydaynnoo.org/">cash advance loans</a>

23 Jnxvexcign Jnxvexcign | E-mail | Web | 4. ledna 2018 v 3:30 | Reagovat

payday loans
<a href="https://personalnaeloan.com/">cash advances</a>
bill consolidation loans
<a href=https://personalnaeloan.com/>bad credit payday loans</a>

24 Jbscexcign Jbscexcign | E-mail | Web | 5. ledna 2018 v 3:38 | Reagovat

cash instant loan
<a href="https://paydayacerloans.com/">3 month payday loans</a>
cash check
<a href=https://paydayacerloans.com/>get installment loan</a>

25 DbsCheera DbsCheera | E-mail | Web | 9. ledna 2018 v 21:26 | Reagovat

30 day payday loan
<a href="https://payday-loans.us.org/">get installment loan</a>
best payday loans
<a href="https://payday-loans.us.org/">online loans</a>

26 Mdvxteava Mdvxteava | E-mail | Web | 12. ledna 2018 v 23:00 | Reagovat

viagra cheapest price
<a href="http://viagracnar.com/">purchase viagra</a>
soft viagra
<a href="http://viagracnar.com/">viagra prescription online</a> ’

27 Fndtaucky Fndtaucky | E-mail | Web | 16. ledna 2018 v 5:39 | Reagovat

cialis professional review
<a href="http://cialpharmedi.com/"></a>
cialis free trial
<a href="http://cialpharmedi.com/">buy generic cialis</a> ’

28 GbvEnvill GbvEnvill | E-mail | Web | 18. ledna 2018 v 19:18 | Reagovat

cialis canadian
<a href="http://veucialis.com/">canada cialis</a>
cialis prices
<a href=http://veucialis.com/>cialis dosage</a> ’

29 Lssdvdscully Lssdvdscully | E-mail | Web | 24. ledna 2018 v 16:58 | Reagovat

viagra brand secure
http://viasergeneric.com/
viagra online no prescription
<a href=http://viasergeneric.com/>buy generic viagra</a> OK’

30 Ecfvclaisp Ecfvclaisp | E-mail | Web | 27. ledna 2018 v 23:06 | Reagovat

generic viagra 50mg http://viasergeneric.com/  OK’

31 Ldfgaunc Ldfgaunc | E-mail | Web | 9. února 2018 v 11:27 | Reagovat

Hello! All!  <a href="http://genericviaser.com/">viagra</a> purchase female viagra <a href=http://genericviaser.com/>viagra</a> ok’

32 GrdUnlob GrdUnlob | E-mail | Web | Čtvrtek v 0:50 | Reagovat

Hi!
<a href="http://buycialisomskc.com/">buy cialis</a>
cialis long term effects
<a href=http://buycialisomskc.com/>generic cialis</a> OK’

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama