Recenze →Kiera Cass: The Heir

30. července 2016 v 19:39 | Snapeova |  Knižní recenze
Autor: Kiera Cass
Název: The Heir
Počet stran: 368
Vydáno: 7. 5. 2015
Nakladatelství: HarperTeen
Série: Selekce
Díl: 4
Mé celkové hodnocení: 65%
Oficiální anotace:Před osmnácti lety vstoupila America Singerová do Selekce a vyhrála srdce Prince Maxona. Nyní nadešel čas, aby Selekcí prošla i princezna Eadlyn. Ta neočekává, že její Selekce bude jako pohádkový milostný příběh jejích rodičů… ale když soutěž začne, může zjistit, že není tak nemožné, jak si myslela, najít své "šťastně až navěky."
***


Princezna Eadlyn, nejstarší dítě Americy a Maxona, je téměř připravená na vlastní vládu. Každý by si pomyslel, že za kralování Maxona a po zrušení systému Kast bude Illeá skvělé místo k žití, kde budou všichni poddaní spokojení, ale není tomu tak. V zemi dochází k rozbrojům mezi lidmi a Maxon už si s tím neví rady. Napadne ho, že lid by mohla rozptýlit Selekce a představí tento nápad své dceři. Eadlyn je zděšená a naštvaná. Nechce a nepotřebuje manžela, ne teď a ne skrz Selekci. Nakonec se přání svého otce podvolí, i když nemá v plánu tuto "soutěž" myslet vážně.

Stejně jako od původní trilogie jsem i od této čekala trochu více, než mi nabídla. Příběh Americy a Maxona byl skvělý a čtivý, ale když se na to člověk podíval s odstupem, zjistil, že to není až tak dokonalé a své mouchy to má. U The Heir jsem viděla výraznější mouchy. Možná to bylo právě tím, že tam docela chyběla ta romantika a napětí ohledně toho, pro koho se hlavní hrdinka rozhodne, minimálně po větší část knihy.

Selekce z pohledu člověka, o jehož srdce se soutěží, třicet pět kluků a jen jedna dívka, což je princezna a dokonce budoucí královna. Myslím, že to skýtá dost možností na dobrý děj i se zajímavými zvraty. Právě v tomto podle mě kniha nenaplnila svůj potenciál. Přijde mi, že autorce se moc nedaří opravdu si se svými příběhy vyhrát.

Kiera Cass sice vždy částečně zklame, ale zároveň potěší. I čtvrtá kniha si udržela poměrně slušnou čtivost, i když oproti původní Selekci se mi to zdálo o stupínek horší. Malinko to na mě působilo, jako by kniha postrádala smysl. Přišlo mi, že pokračování bylo napsáno jen kvůli velkému úspěchu původní trilogie. Nejspíš by to na mě působilo lépe, kdyby si autorka dala na pokračování mnohem víc záležet.

Eadlyn působila jako poměrně rozporuplná postava. Někdy se zdála příliš tvrdá a jindy zas až nepochopitelně přecitlivělá. Je to marnivá rozmazlená holka, ale na druhou stranu je vidět, že má srdce i rozum. Svou rodinu velmi miluje a před povinnostmi neutíká. Zdá se jako schopná a vhodná vládkyně, jen je třeba, aby o některých věcech přemýšlela trochu jinak. Zkrátka potřebuje ještě dost zapracovat sama na sobě, aby svému lidu vládla, správně. Prezentuje se jako dospělá, ale působí často jako dítě.

Nejvíc mi vadila samotná Selekce. Pojetí bych si jednoduše představovala trochu jinak a výhrady jsem ohledně samotné soutěže měla už i u původní trilogie. Rozhodně si nemyslím, že by soutěž měla působit jen jako děj na pozadí a právě takto na mě působila. Většinu knihy tvoří totiž sama Eadlyn a její vnitřní svět. Vypořádávání se s různými událostmi, případně cesta ke změně nějakého názoru.

Čtvrtý díl byl bohužel v mnoha ohledech značně předvídatelný. Z těch třiceti pěti chlapců jsem si jich zapamatovala asi tolik, kolik mám prstů na jedné ruce. Byla to pro mě změť jmen, z nichž jen pár mělo to štěstí, že dostalo nějakou podobu, tělesnou i duševní. Ale těch několik chlapců, které jako čtenáři můžeme opravdu víc poznat je skvělých. Tyhle postavy se autorce dost povedly.

Když to shrnu, autorka vlastně nijak nepřekvapila. Stránky opět ubíhají rychle, místy je možné ze čtenáře vymáčknout i nějaké emoce. Příjemnou změnou je, že je to pojaté jinak než původní trilogie, ale má očekávání byla vyšší.

Selekce s Americou a Maxonem mi byla asi sympatičtější a více se mi dostala pod kůži. Poslední díl, s názvem The Crown (Koruna) si ráda přečtu, možná se to tam v některých ohledech více rozjede a bude to lepší kniha než tato.

Na konci čtvrtého dílu se autorce povedl nečekaný a zajímavý zvrat, takže jsem docela napnutá, jak to vše dopadne. Je tam poměrně dost otazníků a na žádný není odpověď zcela jasná, i když počítám s tím, že i pátá kniha bude vcelku předvídatelná.

Milovníci Selekce, určitě neváhejte. Pokud jste The Heir ještě nečetli, tak se do ní rychle dejte, myslím, že vás také může nadchnout. Pokud nejste zas takoví milovníci, k původní trilogii jste měli dost výhrad a knihy vás nebavily, nemyslím, že pokračování na tom něco změní, takže si rozmyslete, jestli vám stojí za to, do toho jít.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Lila Lila | Web | 31. července 2016 v 19:26 | Reagovat

Super recenzia! :) The Heir mám doma v poľštine už dlhšiu chvíľu, a stále sa k nej neviem dostať. Po prečítaní ostatných recenzií sa trochu aj bojím, ale dúfam, že ma nesklame.

2 patypoberta patypoberta | Web | 11. srpna 2016 v 8:07 | Reagovat

Ahoj,

Mám rozjetý takový malý projekt "Pátý Poberta" jako dárek k Vánocům pro jednu moji dobrou kamarádku. Potřebovala bych trochu podpory do začátku, tedy pár čtenářů, kteří mi kriticky dají najevo, co se jim líbí či nelíbí, aby na Štědrý den povídka alias vánoční dárek byla vypiplaná, jak to jen půjde.

Pokud máš zájem, budu nadšená. Pokud ne, promiň, že tady oxiduju. ;)

Psaní a čtení zdar!

3 myfairfavourite myfairfavourite | E-mail | Web | 10. prosince 2016 v 17:09 | Reagovat

Ahojky, na knížku jsem měla o přečtení divný pocit, bylo toho na mě moc, tak jsem ji přečetla podruhé, bylo to mnohem lepší. A navíc se moc těším na 16.1.2017! Vyjde v češtině The Crown, ale víš co je divné? Že už 30.11.2016 vyšla v češtině The Siren! Mám TC a TS doma v aj (paperbacky) a v TC jsem skončila na 9. kapitole a TS na 1.! Ne že by mě nebavily, jen jsem něčemu moc nerozuměla a to mi bylo líto. P.S. A už vím, jak TC dopadne, na kieracass.com jsem to našla, najdeš tam i novinky okolo jiných jejích knih.:) :) Jinak super recenze.:)

4 Hhhjexcign Hhhjexcign | E-mail | Web | 22. září 2017 v 0:12 | Reagovat

canadian payday loan online
<a href="http://personalacrb.org/">small personal loans</a>
instant payday loans
<a href=http://personalacrb.org/>bad credit personal loan</a> ’

5 Blopdeaces Blopdeaces | E-mail | Web | 22. září 2017 v 0:51 | Reagovat

online loans for bad credit
<a href="http://loansvtna.org/">fast cash loans</a>
personal loan low interest
<a href=http://loansvtna.org/>best online payday loans</a> ’

6 Vffgsaubs Vffgsaubs | E-mail | Web | 23. září 2017 v 0:05 | Reagovat

cialis drug test
<a href="http://cialisivndh.com/">online cialis</a>
cialis drug impotence
<a href=http://cialisivndh.com/>cialis generic</a> ’

7 FfvgEnvill FfvgEnvill | E-mail | Web | 24. září 2017 v 16:37 | Reagovat

buy cialis australia
<a href="http://veucialis.com/">buy cialis</a>
online cialis reviews
<a href=http://veucialis.com/>cialis online</a> ’

8 DrvpbEvenda DrvpbEvenda | E-mail | Web | 27. září 2017 v 3:36 | Reagovat

organic viagra buy now - http://viagraonszb.com/
best viagra <a href="http://viagraonszb.com/">cheap viagra</a> ’

9 Kdsbchoinc Kdsbchoinc | E-mail | Web | 2. listopadu 2017 v 1:49 | Reagovat

bad credit payday loans online - https://cashshybn.com
army payday loans <a href=https://cashshybn.com>same day loans</a> ’

10 Sfgfbastogy Sfgfbastogy | E-mail | Web | 2. listopadu 2017 v 4:32 | Reagovat

bad credit loans online - https://paydaaexc.com
debt consolidation loans bad credit <a href=https://paydaaexc.com>instant payday loans</a> ’

11 MunbsGuiste MunbsGuiste | E-mail | Web | 8. prosince 2017 v 15:37 | Reagovat

credit counseling services - http://paydayloans-online.us.com/
big payday loan company <a href="http://paydayloans-online.us.com/">payday loans</a> ’

12 DvenrenCheera DvenrenCheera | E-mail | Web | 22. prosince 2017 v 19:11 | Reagovat

personal loans online
<a href="https://1paydayloansonline.com/">cash advance loans</a>
finance payday
<a href="https://1paydayloansonline.com/">payday loan online</a>

13 Jthasgwexcign Jthasgwexcign | E-mail | Web | 25. prosince 2017 v 22:30 | Reagovat

same day loan
<a href="https://cashadvancevtg.com/">payday loan lenders</a>
payday advance loans
<a href=https://cashadvancevtg.com/>payday loan</a>

14 Jtbwwexcign Jtbwwexcign | E-mail | Web | 27. prosince 2017 v 1:06 | Reagovat

payday advance direct lender
<a href="https://loansonlinevaec.org/">best payday loans</a>
direct lender payday loans
<a href=https://loansonlinevaec.org/>loans payday</a>

15 Jnxvexcign Jnxvexcign | E-mail | Web | 3. ledna 2018 v 13:36 | Reagovat

get loans online
<a href="https://personalnaeloan.com/">payday loans near me</a>
a no fax payday loan
<a href=https://personalnaeloan.com/>get installment loan</a>

16 Fbdexcign Fbdexcign | E-mail | Web | 9. ledna 2018 v 16:15 | Reagovat

loans online fast approval
<a href="https://paydayloans-online.us.org/">fast payday loan</a>
consolidate credit cards
<a href=https://paydayloans-online.us.org/>payday cash loan</a>

17 Fndtaucky Fndtaucky | E-mail | Web | 15. ledna 2018 v 21:03 | Reagovat

buy cialis professional
<a href="http://cialpharmedi.com/"></a>
cialis toronto
<a href="http://cialpharmedi.com/">purchase cialis</a> ’

18 GbvEnvill GbvEnvill | E-mail | Web | 18. ledna 2018 v 4:06 | Reagovat

cialis pricing
<a href="http://veucialis.com/">cialis prescription</a>
cialis
<a href=http://veucialis.com/>cialis without prescription</a> ’

19 Lssdvdscully Lssdvdscully | E-mail | Web | 24. ledna 2018 v 0:45 | Reagovat

buy viagra online canada
http://viasergeneric.com/
viagra online cheap
<a href=http://viasergeneric.com/>viagra pills</a> OK’

20 Ecfvclaisp Ecfvclaisp | E-mail | Web | 27. ledna 2018 v 3:09 | Reagovat

natural viagra http://viasergeneric.com/  OK’

21 Ecfvclaisp Ecfvclaisp | E-mail | Web | 29. ledna 2018 v 5:34 | Reagovat

best price viagra http://viasergeneric.com/  OK’

22 dferesw dferesw | E-mail | 30. ledna 2018 v 13:35 | Reagovat

@
@
**Pictures, images and Video**

**Girls boys 12-18 years**

**** Download here: Link: http://xfun.cc/ocgn6

**** Download here: Link: http://ssh.tf/hnGWdteCU

@
@

23 Brvsexcign Brvsexcign | E-mail | Web | 3. února 2018 v 14:25 | Reagovat

OK’
<a href="https://onlineloan.us.org/">best payday loans</a>
payday advance direct lender <a href=https://onlineloan.us.org/>loans payday</a>

24 TvbEvani TvbEvani | E-mail | Web | 8. února 2018 v 5:24 | Reagovat

OK’
<a href="https://24paydayloan.org/">online loans</a>
credit cards for bad credit https://24paydayloan.org/ - loan

25 Ldvadmive Ldvadmive | E-mail | Web | 9. února 2018 v 22:53 | Reagovat

OK’
<a href="http://vigrageneic.com/">buy viagra online</a>
viagra online discount
http://vigrageneic.com/ - cheap viagra

26 Brctaucky Brctaucky | E-mail | Web | Čtvrtek v 15:34 | Reagovat

Hi! All!
<a href="http://cialisonlineoansx.com/"></a>
purchase cialis
<a href="http://cialisonlineoansx.com/">buy cialis</a> OK’

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama