Recenze →Courtney Cole: Nocte

22. března 2016 v 20:39 | Snapeova |  Knižní recenze
Autor: Courtney Cole
Název: Nocte
Originál: Nocte
Počet stran: 344
Vydáno: 23. 11. 2015
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Adéla Špínová
Série: Nocte
Díl: 1
Mé celkové hodnocení: 65%
Oficiální anotace: Dojemný příběh dvou sourozenců a jednoho zachránce plný lásky a naděje. Příběh, který skrývá jedno velké tajemství.

Jmenuju se Calla Priceová. Je mi osmnáct a je mě jen půl. Moje druhá polovina - moje dvojče, můj bratr Finn - je blázen. Miluju ho. Víc než život, víc než cokoli. A i když se děsím toho, že mě stáhne s sebou dolů, jsem jediná, kdo ho může zachránit. Dělám, co můžu, abych si udržela zdravý rozum, ale topím se v tom čím dál víc. Takže se chytám každého stébla.

Dare DuBray. Je můj zachránce a můj antikrist. V jeho náruči se cítím v bezpečí. Ale taky se v ní bojím, že nevím, kam patřím. Bojím se, že jsem ztracená. Uzdraví mě, zlomí mě, bude mě milovat i nenávidět. Má moc mě zničit. Možná je to v pořádku. Protože to vypadá, že Finna zachránit nedokážu, a nemůžu milovat Darea, aniž bych všem ublížila.

Proč? Kvůli tomu tajemství. Tajemství, které se tak moc snažím rozlousknout, že jsem vůbec nečekala, že to přijde. Taky vás to překvapí.

***


Calla a Finn žijí v pohřebním ústavu, kde jejich otec připravuje mrtvé na pohřby. Na tom místě žije tahle malá rodina osamoceně. Dvojčata jsou v první řadě dost izolována od ostatních lidí, už jen kvůli místu, které je jejich domovem. V druhé řadě proto, že Finn trpí duševní nemocí a kdo by se chtěl bavit se šílencem? Žijí především jeden pro druhého a jsou si opravdu velmi blízcí.

Na začátku knihy přijdou o svou matku, která zemře při bouračce. Calla se z její smrti neustále obviňuje, protože s mámou telefonovala v době, kdy se jí nehoda stala. Zanedlouho se na scéně objeví tajemný krasavec Adair DuBray, který myšlenky Cally odvede jinam. Proč si ale v některých chvílích snaží držet odstup, zatímco v jiných už se o to tolik nesnaží? Proč je tak rozporuplný, jaké má tajemství? Calla prožívá svůj románek, ale zároveň se trápí výčitkami svědomí. Mimo to se začíná zhoršovat stav jejího bratra. Dokáže mu pomoct? A jaké tajemství se před ní snaží utajit on?

Na knihu mě velmi nalákala nádherná obálka spolu s anotací. I předmluva autorky a prvních pár stránek mě poměrně nadchly, dál už to bylo horší. Konkrétně od chvíle, kdy se na scéně objevil Adair. Bohužel je to ten typ překrásného tajemného kluka, co najdete v každé druhé romantické knížce, prostě pan dokonalý. Calla se do něj zakouká okamžitě a na každé druhé stránce je vám předhazováno, jak je Adair krásný, má sexy přízvuk, atd…

Většina děje se točila v podstatě kolem sbližování těchto dvou postav a to nebylo to, co jsem očekávala. Navíc to nefungovalo, aspoň ne pro mě. Mnoho scén mi přišlo jednoduše zbytečných a nedokázala jsem se do nich vžít, tak abych mohla krásnou zamilovanost prožívat spolu s Callou.

Calle je sice osmnáct, ale duševně mi připadala na čtrnáct. Byla poměrně zodpovědná a starostlivá, ale jinak se mi zdála dost hloupá a naivní. Často jsem při čtení musela protáčet oči. U knihy mě udržela především trochu napínavá atmosféra a mnoho tajemství, kterým jsem sama nemohla přijít na kloub. Nakonec to nebylo tak předvídatelné, jak jsem se domnívala. Konečné rozzuzlení asi většina z vás neuhádne.

Příběh je psán v první osobě, čase budoucím. To není tak obvyklé, ale musím říct, že jsem s tím neměla problém. Převážná část knihy je psána z pohledu Cally, ale občas je to proloženo pohledem Finna, převážně tedy jeho zápisy do deníku, kam se vypisuje ze svého šílenství. Tyhle krátké úseky byly téměř nejzajímavější a podporovaly chuť, konečně odhalit, co se děje a co kdo skrývá.

V půlce bych knihu hodnotila jako absolutní průměr, ale když jsem se dostala na konec, opravdu jsem byla překvapená a šokovaná. Dost se mi ulevilo, že kniha nakonec nebyla takové zklamání, jak se zdálo, že opravdu skrývá něco dost zajímavého. Je hodně romantická i psychologická. Po přečtení konce spousta scén přestane vypadat až tak absurdně nebo zbytečně, ale stejně to nenapraví dojem z absolutní většiny příběhu, který byl průměrný a chvílemi otravný. Kniha končí velmi otevřeně, takovým tím způsobem, kdy vás pěkně naštve, že nemůžete otevřít další díl a číst dál. Nejsem si sice jistá, o čem další dva díly budou, ale pohání mě zvědavost a nechám se kvůli tomu dobrovolně i trochu mučit absurdními scénami a dialogy. Třeba na mě další díly udělají celkový dojem lepší. Mám v plánu vrhnout se na ně v angličtině, protože se mi nechce čekat. Myslím si, že mě rozhodně nečeká žádná těžká angličtina. Recenze můžete očekávat brzo.

Závěrem musím říct, že vám knihu nemůžu ani doporučit, ani vás od ní odrazovat. Třeba vám sedne celá, anebo na vás zapůsobí hůř než na mě. Zvažte sami, jestli vás příběh zajímá, jestli jste zvědaví a risknete to.

***
(V době, kdy mám přečtenou celou trilogii, k tomu mohu říct ještě to, že celý příběh ještě hodně překvapí a nejspíš nebude úplně v takovém duchu, jak můžete očekávat po prvním dílu.)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 *-Maggie-* *-Maggie-* | Web | 22. března 2016 v 21:14 | Reagovat

Anotace se mi moc nelíbí no. Jasně, pokud tam je jen část zajímavá tak se to nezachrání. Já si ji asi nepřečtu... :-)
Btw, na týden odjíždím, mám oznámení na blogu. Tak jsem ti chtěla dát vědět, že nebudu obíhat.. :-/ :-)

2 Casion Casion | Web | 23. března 2016 v 13:39 | Reagovat

Obálka sa mi tiež veľmi páči a anotácia neznie zle, škoda len, že v knihe je viac toho zbližovania a takáto hlavná postava... ach nie :D Každopádne ďakujem za recenziu, premyslím si, či sa od knihy niekedy pustím :D

3 Lila Lila | Web | 25. března 2016 v 22:38 | Reagovat

Tá obálka je nádherná. :) Už dlhšie uvažujem nad prečítaním tejto knihy, tak dúfam, že nesklame.

4 Nelogična Nelogična | E-mail | Web | 28. března 2016 v 13:33 | Reagovat

Obálka vypadá hezky, ale myslím, že obsah by mi nesedl. Nebere mě moc, když se do popředí dostane romance, obzvlášť když je kniha v ich formě, kde hrdinka neustále obdivuje svůj love interest.

5 Smithb388 Smithb388 | E-mail | Web | 9. února 2017 v 14:26 | Reagovat

What is the website that means it is easy to understand podcasts and blog sites? I don't get an iPod, does that make any difference? . ggfgfeageddkgbdg

6 Smithk750 Smithk750 | E-mail | Web | 6. března 2017 v 3:05 | Reagovat

Hello! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to check it out. I'm definitely enjoying the information. I'm bookmarking and will be tweeting this to my followers! Outstanding blog and superb design and style. cekddecdkkefcfcf

7 Smithk323 Smithk323 | E-mail | Web | 10. března 2017 v 2:32 | Reagovat

I like this post, enjoyed this one  thankyou  for posting . cdbbedaaedbdadec

8 pills pills | E-mail | Web | 27. března 2017 v 1:45 | Reagovat

Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative. Im going to watch out for brussels. Ill be grateful if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

9 viagra viagra | E-mail | Web | 29. března 2017 v 17:12 | Reagovat

Hello there, i am interested

10 buy_cialis buy_cialis | E-mail | Web | 31. března 2017 v 1:53 | Reagovat

Appreciate it for helping out, great information.

11 delivery delivery | E-mail | Web | 1. dubna 2017 v 1:37 | Reagovat

What a video it is! In fact amazing and fastidious quality, please upload more video clips having such good quality. Thanks.

12 a a | E-mail | Web | 7. dubna 2017 v 19:47 | Reagovat

Thank you for another informative website. Where else could I get that kind of info written in such a perfect way? I've a project that I am just now working on, and I have been on the look out for such information.

13 cvsviagra_100mgsprice cvsviagra_100mgsprice | E-mail | Web | 11. dubna 2017 v 16:47 | Reagovat

requirements. Recognitions pro suggestion like operative, balanced, explanatory as well as moreover exuberance thinkings about this issue to Gloria.

14 loan loan | E-mail | Web | 11. dubna 2017 v 20:17 | Reagovat

Thanks for this article. I'd also like to convey that it can always be hard if you find yourself in school and starting out to initiate a long history of credit. There are many college students who are only trying to live and have long or good credit history can often be a difficult thing to have.

15 a a | E-mail | Web | 12. dubna 2017 v 10:16 | Reagovat

Ultimately, a dilemma that I'm passionate about. I have looked for data of this caliber for the previous various hours. Your internet site is greatly appreciated.

16 de de | E-mail | Web | 13. dubna 2017 v 23:14 | Reagovat

Mudbox is a software for 3D sculpting and painting which is developed by Autodesk.

17 viagra_cheap viagra_cheap | E-mail | Web | 14. dubna 2017 v 15:22 | Reagovat

I have to agree with your statement with this issue and

18 cheap_cialis cheap_cialis | E-mail | Web | 14. dubna 2017 v 23:45 | Reagovat

I am not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for fantastic information I was looking for this info for my mission.

19 cialis_online cialis_online | E-mail | Web | 20. dubna 2017 v 8:57 | Reagovat

It is really a nice and helpful piece of info. Im glad that you shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

20 fast fast | E-mail | Web | 20. dubna 2017 v 13:39 | Reagovat

Because here is a list of multiplayer games

21 uk uk | E-mail | Web | 20. dubna 2017 v 16:39 | Reagovat

with people like one to grant visibly all of that numerous populaces would am inflicted with sold for electronic ebook to create selected jumps in favor of their unique terminate, mainly right away

22 viagra_pills viagra_pills | E-mail | Web | 23. dubna 2017 v 5:41 | Reagovat

I needed to thank you for this good read!! I certainly enjoyed every little bit of it. I've got you bookmarked to check out new stuff you post

23 cialis_price cialis_price | E-mail | Web | 25. dubna 2017 v 22:42 | Reagovat

Hello.This post was extremely motivating, especially because I was browsing for thoughts on this subject last Thursday.

24 cheap_viagra cheap_viagra | E-mail | Web | 27. dubna 2017 v 23:06 | Reagovat

Usually I do not read writeup on blogs, nevertheless I wish to say that this writeup extremely forced me to take a look at and do so! Your writing taste has been amazed me. Thanks, really wonderful post.

25 Alexeysmeli Alexeysmeli | E-mail | Web | 29. dubna 2017 v 16:39 | Reagovat

we recommend cost cialis

      <a href=http://onlinecialiszrx.com/>generic cialis</a>

    <a href="http://onlinecialiszrx.com/">buy cialis online</a>

    donde encontrar cialis barato

26 viagra_buy viagra_buy | E-mail | Web | 30. dubna 2017 v 8:45 | Reagovat

Where To Buy Cheap Generic Cefuroxime 250mg in Baltimore

27 cialis_cheap cialis_cheap | E-mail | Web | 30. dubna 2017 v 16:27 | Reagovat

A person essentially help to make seriously posts I would state. This is the first time I frequented your web page and thus far? I surprised with the research you made to create this particular publish extraordinary. Fantastic job!

28 order_viagra order_viagra | E-mail | Web | 1. května 2017 v 9:36 | Reagovat

In my friend's web blogs they already have provided me on the website rolls, but mine usually is located at the bottom on the listing and does not selection when I place as it does for some individuals. Is this a placing that I have to difference or is this a choice they may have considered? .

29 Gavrilasmeli Gavrilasmeli | E-mail | Web | 3. května 2017 v 22:39 | Reagovat

cialis nhs online

      http://canadacialisnvz.com/ - canadian cialis

    <a href="http://canadacialisnvz.com/">calis cheap</a>

    visit web site sale cialis

30 Moisessmeli Moisessmeli | E-mail | Web | 9. května 2017 v 5:39 | Reagovat

check into cash advance centers dillingham square woodbridge va

      http://fastloanstgz.com/ - payday loans no credit check

    <a href="http://fastloanstgz.com/">instant loans</a>

    calculator loan payment rate

31 viagra_price viagra_price | E-mail | Web | 20. května 2017 v 0:54 | Reagovat

That is some inspirational stuff. Never knew that opinions could be this varied. Be certain to keep writing.

32 cialis cialis | E-mail | Web | 20. května 2017 v 21:15 | Reagovat

Hey there! Do you know if they make any plugins to

33 personal personal | E-mail | Web | 26. května 2017 v 1:43 | Reagovat

I think this is one of the most important info for me. And i am glad reading your article. But wanna remark on few general things, The web site style is ideal, the articles is really excellent  D. Good job, cheers

34 personal personal | E-mail | Web | 27. května 2017 v 17:39 | Reagovat

In fact when someone doesnt understand then its up to other visitors that they will help, so here it takes place.

35 cialis cialis | E-mail | Web | 28. května 2017 v 11:19 | Reagovat

Hello, Neat post. There's a problem with your web site in web explorer, may test thisK IE still is the market leader and a large component to people will leave out your magnificent writing due to this problem.

36 cialis cialis | E-mail | Web | 30. května 2017 v 6:00 | Reagovat

The principle isn't to artificially turn out to be effective,

37 day day | E-mail | Web | 31. května 2017 v 11:57 | Reagovat

I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Carry on the excellent works guys Ive incorporated you guys to my blogroll. I think it'll improve the value of my website

38 no no | E-mail | Web | 31. května 2017 v 22:26 | Reagovat

You have brought up a very good   details ,  thankyou  for the post.

39 cialis cialis | E-mail | Web | 4. června 2017 v 14:48 | Reagovat

Every weekend i used to pay a visit this website, for the reason that i wish for enjoyment, for the reason

40 generic_viagra generic_viagra | E-mail | Web | 16. června 2017 v 1:14 | Reagovat

Because here is a list of multiplayer games is that the leave was asked

41 cialis_online cialis_online | E-mail | Web | 18. června 2017 v 5:30 | Reagovat

My spouse and I stumbled over here by a different internet address and thought I might check items out. I like what I see so i am just following you. Appear forward to checking out your web page again.

42 viagra viagra | E-mail | Web | 18. června 2017 v 10:39 | Reagovat

What is the website that means it is easy to understand podcasts and blog sites? I don't get an iPod, does that make any difference? .

43 viagra_india viagra_india | E-mail | Web | Pátek v 21:56 | Reagovat

Because here is a list of multiplayer games is that the leave was asked for more.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama