Recenze →Cecelia Ahern: Jak najít lásku

11. března 2016 v 19:08 | Snapeova |  Knižní recenze
Autor: Cecelia Ahern
Název: Jak najít lásku
Originál: How To Fall In Love
Počet stran: 344
Vydáno: 1. 2. 2016
Nakladatelství: Motto
Překlad: Ludmila a Tomáš Havlíkovi
Mé celkové hodnocení: 70%
Oficiální anotace: Pouhé dva týdny na záchranu života. Christine a Adama svedl osud dohromady jedné zimní noci na starém mostě v centru Dublinu. Oběma život zasadil těžkou ránu, ale každý z nich ji řeší jinak - Adam chce skočit do řeky, kdežto Christine je připravená bojovat a přimět k tomu i neznámého nešťastníka. Ve vypjaté chvíli, kdy ho s nasazením všech sil drží nad vodou, s ním uzavírá šílenou dohodu - dokáže mu do jeho 35. narozenin, že život je vzácný dar, který mu ještě může přinést nečekané radosti. Má na to však velice málo času, protože okázalá oslava Adamova životního jubilea, na níž by měl převzít vedení rodinné firmy, o kterou nestojí, se koná již za dva týdny. Kromě toho jí pohledný tvrdohlavý muž dává ostentativně najevo, že se jejímu přesvědčování stejně nemíní podvolit. Přišel o vysněné zaměstnání pilota, milovaná dívka ho podvedla s jeho nejlepším přítelem a otec, s nímž ho pojí komplikované vztahy, umírá na rakovinu. Christine se však nemíní vzdát a je odhodlaná vrátit Adama do života. Vrhá se do svého úkolu s plným nasazením, přestože kvůli tomu musí odsunout do pozadí svou práci. Čas však neúprosně utíká a Christine má dojem, že všechno vzala za špatný konec a že Adam svou hrozbu v den narozenin splní… Život se skládá ze spousty chvilek, které se neustále mění a podobají se myšlenkám - mohou být příjemné, ale i nepříjemné… Jsou to drahocenné poklady - někdy s vámi zůstávají déle, jindy okamžitě prchají pryč, ale každopádně mají obrovskou moc - můžete díky nim změnit názor, zachránit někomu život, ba dokonce najít lásku
***


Některé věci jsou nepravděpodobné, a přesto se mohou stát. Asi jako to, když je Christine v krátkém čase přítomna u dvou pokusů o sebevraždu. První muž, který se před ní pokusil zabít, leží v nemocnici a ona se neustále obviňuje z toho, že nedokázala zabránit tomu, aby svůj pokus provedl. Téměř hned poté se rozešla se svým manželem, s nímž setrvávala v nevýrazném a nijak šťastném vztahu. Když potká na mostě Adama, podaří se jí ho prozatím přesvědčit, aby svůj čin nedovedl do konce. Musí mu ovšem dokázat, že život je vlastně skvělý, jinak je Adam rozhodnutý zkusit to znovu.

Christine se v životě řídí převážně rozumem. Zdá se, že na všechno potřebuje návod. Pořád si totiž kupuje nové příručky, které jí dávají rady do života v nejrůznějších situacích. Působilo to trochu, jako by nebyla schopná se někdy i nad jednoduchými věcmi zamyslet sama a vyřešit je zdravým selským rozumem a intuicí.

Na druhou stranu jsem ji musela obdivovat, protože její život byl v naprostém rozkladu a přesto se pokoušela pomoct Adamovi a nevzdávala to. Opravdu jsem čekala, že přijde moment, kdy se úplně sesype a nechá toho, ale to se nestalo.

Usměvavý, vtipný Adam plný života se mi líbil, naopak druhá jeho stránka byla docela děsivá. Nedokázala jsem pochopit, jak mohl všechno tak vzdát a počítat s tím, že za několik dní půjde jednoduše znovu skočit z mostu, aby tím vyřešit své problémy.

Obě postavy mají něco do sebe, ale Adam mi byl méně sympatický právě kvůli jeho postoji k životu a sebevraždě.

Téma sebevraždy je docela zajímavé a ošemetné a jsem ráda, že ho autorka využila. Díky tomu to nebyla žádná obyčejná romantická knížka. Oproti mnoha jiným má něco navíc.

Nemohu říct, že bych hltala každou stránku a napětím ani nemohla dýchat. Toho jsem se zde nedočkala, ale dostala jsem příjemné čtení s romantikou, vtipem i mnoha ponurými momenty. A také s možností se nad knihou občas zamýšlet.

Příběh je sice poměrně předvídatelný, ale to mi nevadilo. Bylo příjemnou změnou, že se celý děj netočil jen kolem toho, jak jsou do sebe postavy navzájem zamilované. Bylo to více o něčem jiném a romantické chvíle to spíše doplňovaly.

Konec nebyl špatný, ale bohužel se neubránil troše klišé. Vzhledem k tomu, že zbytek knihy takové situace v podstatě neobsahoval, jsem to autorce celkem snadno prominula.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Motto!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 *-Maggie-* *-Maggie-* | Web | 11. března 2016 v 21:21 | Reagovat

Jo no, téma sebevražd je zajímavé. To je škoda, že to končí v klišé. Ale zní to zajímavě :-) :-)

2 Anna Elizabeth Potter Anna Elizabeth Potter | Web | 12. března 2016 v 11:07 | Reagovat

Myslím, že si knihu rozhodně přečtu, protože podle anotace i podle tvé recenze se mi moc líbí :)

3 Blopdeaces Blopdeaces | E-mail | Web | 21. září 2017 v 20:53 | Reagovat

canadian payday loan companies
<a href="http://loansvtna.org/">pay day loans</a>
canadian payday loans
<a href=http://loansvtna.org/>fast payday loans</a> ’

4 BbecCheera BbecCheera | E-mail | Web | 22. září 2017 v 3:10 | Reagovat

credit card bad credit
<a href="http://paydayvax.org/">payday loans near me</a>
consolidation loan
<a href="http://paydayvax.org/">payday loans</a> ’

5 Bvbnencora Bvbnencora | E-mail | Web | 22. září 2017 v 5:33 | Reagovat

student loan forgiveness
<a href="http://paydayhhkl.org/">fast payday loan</a>
emergency loan
<a href=http://paydayhhkl.org/>same day payday loans</a> ’

6 Hhhjexcign Hhhjexcign | E-mail | Web | 22. září 2017 v 5:33 | Reagovat

bad credit loan
<a href="http://personalacrb.org/">personal loan</a>
quick bucks payday loan
<a href=http://personalacrb.org/>personal loan online</a> ’

7 Fvvstaucky Fvvstaucky | E-mail | Web | 23. září 2017 v 3:01 | Reagovat

cialis 20mg generic
<a href="http://cialisoanzb.com/">cialis</a>
cialis everyday india
<a href="http://cialisoanzb.com/">cialis online</a> ’

8 Vffgsaubs Vffgsaubs | E-mail | Web | 23. září 2017 v 5:58 | Reagovat

cialis wholesale
<a href="http://cialisivndh.com/">cialis online</a>
buy real cialis online canada
<a href=http://cialisivndh.com/>cialis</a> ’

9 Lvvdinfuri Lvvdinfuri | E-mail | Web | 26. září 2017 v 17:33 | Reagovat

viagra prescription uk - https://viagraciom.com
buy viagra online no prescription <a href=https://viagraciom.com>viagra</a> ’

10 Pameencora Pameencora | E-mail | Web | 28. září 2017 v 19:33 | Reagovat

credit counseling services
<a href="https://installmentsvfacr.com/">installment payday loans</a>
bad credit loan payday loans payday lender bad credit loan
<a href=https://installmentsvfacr.com/>get installment loan</a> ’

11 Ikmedeaces Ikmedeaces | E-mail | Web | 29. září 2017 v 0:06 | Reagovat

1000 online payday loan
<a href="https://paydayrvjlo.com/">payday loans online</a>
loan interest calculator
<a href=https://paydayrvjlo.com/>payday loan online</a> ’

12 VnngJuinue VnngJuinue | E-mail | Web | 21. října 2017 v 4:51 | Reagovat

buy cheap viagra - http://q1pharma.com/
viagra herbal substitute <a href=http://q1pharma.com/>Viagra online</a> ’

13 VsdvtyJuinue VsdvtyJuinue | E-mail | Web | 9. listopadu 2017 v 2:19 | Reagovat

viagra instructions - http://viagrapaoe.com
how much does viagra cost <a href=http://viagrapaoe.com>viagra how it works</a> ’

14 MbjmvkEvenda MbjmvkEvenda | E-mail | Web | 7. prosince 2017 v 10:10 | Reagovat

viagra generic brand
http://vipnowed7.com/
viagra pills uk
<a href="http://vipnowed7.com/">viagra generic</a>

15 DvenrenCheera DvenrenCheera | E-mail | Web | 22. prosince 2017 v 21:31 | Reagovat

fast cash personal loans
<a href="https://1paydayloansonline.com/">pay day loan</a>
500 payday loan
<a href="https://1paydayloansonline.com/">online payday loans</a>

16 DbewenCheera DbewenCheera | E-mail | Web | 23. prosince 2017 v 23:04 | Reagovat

bad credit consolidation loans
<a href="https://paydayloanver.org/">pay day loans</a>
1 hour payday loans no credit check
<a href="https://paydayloanver.org/">easy loans</a>

17 JbsfgxRuiday JbsfgxRuiday | E-mail | Web | 23. prosince 2017 v 23:57 | Reagovat

easy loans bad credit
<a href="https://now24paydayloans.com/">payday loans</a>
3 month payday loans uk
<a href=https://now24paydayloans.com/>cash advance loan</a>

18 DsbgCheera DsbgCheera | E-mail | Web | 28. prosince 2017 v 11:26 | Reagovat

no fax payday loans online
<a href="https://paydayploansonline.org/">3 month payday loans</a>
loan consolidation
<a href="https://paydayploansonline.org/">online loan</a>

19 Jnxvexcign Jnxvexcign | E-mail | Web | 3. ledna 2018 v 14:16 | Reagovat

military payday loans no
<a href="https://personalnaeloan.com/">payday loans online</a>
direct lender payday loans
<a href=https://personalnaeloan.com/>payday loans</a>

20 DbsCheera DbsCheera | E-mail | Web | 9. ledna 2018 v 14:35 | Reagovat

credit repair
<a href="https://payday-loans.us.org/">easy loans</a>
title loans texas
<a href="https://payday-loans.us.org/">payday loans online direct lenders only</a>

21 Fbdexcign Fbdexcign | E-mail | Web | 9. ledna 2018 v 16:58 | Reagovat

debt management programs
<a href="https://paydayloans-online.us.org/">personal loan</a>
payday loans online
<a href=https://paydayloans-online.us.org/>payday day loans</a>

22 Fwentaucky Fwentaucky | E-mail | Web | 14. ledna 2018 v 23:35 | Reagovat

cialis use in women
<a href="http://retcialis.com/"></a>
is cialis over the counter
<a href="http://retcialis.com/">online cialis</a> ’

23 Vecexcign Vecexcign | E-mail | Web | 22. ledna 2018 v 2:09 | Reagovat

can payday loan companies sue
<a href="https://paydayloans-online.us.org/">instant payday loans</a>
bad credit loans
<a href=https://paydayloans-online.us.org/>fast payday loan</a>

24 Vecuclaisp Vecuclaisp | E-mail | Web | 25. ledna 2018 v 14:33 | Reagovat

viagra cheap
<a href=http://viasergeneric.com/>viagra no prescription</a>
buy generic viagra online
<a href="http://viasergeneric.com/">online viagra</a>  OK’

25 RvdEvenda RvdEvenda | E-mail | Web | 27. ledna 2018 v 3:16 | Reagovat

women and viagra http://genericonlineviaqra.com/ ok’

26 Ecfvclaisp Ecfvclaisp | E-mail | Web | 29. ledna 2018 v 6:25 | Reagovat

generic viagra no prescription http://viasergeneric.com/  OK’

27 RvdEvenda RvdEvenda | E-mail | Web | 29. ledna 2018 v 6:43 | Reagovat

where can you buy viagra http://genericonlineviaqra.com/ ok’

28 MvsdEvenda MvsdEvenda | E-mail | Web | 6. února 2018 v 11:39 | Reagovat

OK’
<a href="http://genericonlineviaqra.com/">generic viagra</a>
viagra generic brand
<a href="http://genericonlineviaqra.com/">viagra online without prescription</a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama