Recenze →Ben Aaronovitch: Řeky Londýna

2. března 2016 v 17:18 | Snapeova |  Knižní recenze
Autor: Ben Aaronovitch
Název: Řeky Londýna
Originál: Rivers of London
Počet stran: 280
Vydáno: 4. 8. 2015
Nakladatelství: Argo
Překlad: Milan Žáček
Série: Peter Grant
Díl: 1
Mé celkové hodnocení: 75%
Oficiální anotace:Jmenuji se Peter Grant. Ještě nedávno jsem byl obyčejný četnický zelenáč v řadách londýnské Metropolitní policie. Jedné noci jsem se ale při vyšetřování jisté vraždy pokusil získat svědeckou výpověď od muže, který byl sice mrtvý, ale jinak znepokojivě výřečný, což mi zajistilo pozornost vrchního inspektora Nightingalea, posledního čaroděje Anglie. A právě tehdy začal můj příběh.
Nyní jsem policejní detektiv a čarodějův učeň, první učedník za padesát let, a můj svět už není zdaleka tak jednoduchý, jak býval.
***


V Londýně se odehraje vražda, s níž si běžní policisté sami neporadí. Vyšetřování je tedy částečně v rukou inspektora Nightingalea a Petera, kterého si vzal za svého učně. Vražd začne přibývat a kromě nich i nepochopitelného násilí mezi běžnými a dosud bezproblémovými občany Londýna. Vše spolu zřejmě nějak souvisí a není zrovna jednoduché přijít na to, kdo a proč manipuluje s nevinnými lidmi. Mimo těchto záležitostí se Peter učí zacházet s magií ale řeší také konflikt mezi říčním božstvem.

Peter je mulat, jako policista je trochu roztržitý, ale svou práci dělá dobře. Je to realistická, nedokonalá a sympatická postava. Všechny postavy jsou osobité a uvěřitelné.

Řeky Londýna nejsou tak čtivé, jako mnoho jiných knih, co jsem v poslední době četla, což může být způsobeno větší popisností. Příběhu ale vůbec nechybí napínavé a akční scény. Celá kniha funguje docela dobře, příběh je zajímavý, není příliš předvídatelný, ale občas není lehké si o všem udržet přehled. Hlavní i vedlejší dějová linka, zdá se, mají v knize stejnou váhu a některé věci se časem docela zamotávají. Já jsem se chvílemi ztrácela a ne ve všem jsem měla jasno. Rozhodně to nepovažujte za odpočinkovou četbu. Příběhu byste měli věnovat plnou pozornost.

Reklama na knihu se tak trochu uskutečňuje skrz Harryho Pottera, touto větou: "Co by se dělo, kdyby dospělý Harry Potter začal pracovat u policie."
Příběh ovšem nemá s knihami Harryho Pottera společného nic krom magie, která tady ale funguje jinak. Vliv na elektronická zařízení má snad všude a Peter se tím trochu zabývá. Chybělo mi vysvětlení toho, čím je způsobeno, že Peter magii má, ale snad to bude osvětleno v dalších dílech.

Příběh je zcela originální a nemyslím si, že se potřebuje o podobnou reklamu opírat. Z prvního dílu série knih s Peterem Grantem možná nebudete skákat nadšením dva metry vysoko, ale kniha je napsaná dobře a je protkána osvěžujícím humorem. Nechybí jí snad nic, ani trocha romantiky nebo erotiky. Řeky Londýna si na nic nehrají a určitě stojí za to si je přečíst, obzvlášť pokud vás baví záhadné krimi případy.


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

Zobrazit vše (128)
Zobrazit starší komentáře

101 enlame enlame | E-mail | Web | 30. srpna 2018 v 2:31 | Reagovat

direct payday loan lenders
<a href=http://x1cashadvanceonlines.com/#>cash advance online</a>
quick cash bad credit
<a href="http://x1cashadvanceonlines.com/#">online cash advance</a>

102 fehenly fehenly | E-mail | Web | 30. srpna 2018 v 20:20 | Reagovat

side effects rash cialis 20mg cialis
<a href=http://cialischpbrx.com/#>cialis online</a>
buy tadalafil online cialis
<a href="http://cialischpbrx.com/#">buy cheap cialis</a>

103 clounty clounty | E-mail | Web | 31. srpna 2018 v 0:40 | Reagovat

buy canada cialis
<a href=http://cialiskntrc.com/#>buy cialis online</a>
indian buy generic cialis
<a href="http://www.cialiskntrc.com/#">cialis online</a>

104 unressy unressy | E-mail | Web | 31. srpna 2018 v 4:17 | Reagovat

buy viagra online legally
http://www.viagragenups.com/#

105 Idonams Idonams | E-mail | Web | 31. srpna 2018 v 4:34 | Reagovat

free viagra
<a href=http://www.viagragenups.com/#>cheap viagra</a>
natural viagra reviews
<a href="http://viagragenups.com/#">generic viagra online</a>

106 Hyptoxy Hyptoxy | E-mail | Web | 3. září 2018 v 8:59 | Reagovat

buy cialis online mastercard
<a href=http://cialiscnrx.com/#>buy cialis online</a>
and what cialis pills look like
<a href="http://www.cialiscnrx.com/#">buy cheap cialis coupon</a>

107 agiree agiree | E-mail | Web | 3. září 2018 v 14:38 | Reagovat

3000 dollar loan
<a href=http://paydayloanseon.com/#>payday online loans</a>
24 hour payday loan direct lender
<a href="http://paydayloanseon.com/#">payday loans</a>

108 PlordgiP PlordgiP | E-mail | Web | 12. září 2018 v 15:53 | Reagovat

generic cialis soft tabs 20mg
<a href=http://cialekds.com/#>buy cialis online</a>
generic cialis any good
<a href="http://cialekds.com/#">buy cheap cialis online</a>

109 Unsusnus Unsusnus | E-mail | Web | 14. září 2018 v 17:32 | Reagovat
110 Ceattic Ceattic | E-mail | Web | 19. září 2018 v 14:35 | Reagovat

cialis tablets vega
<a href=http://cialekds.com/#>cialis</a>
purchase cialis online
<a href="http://cialekds.com/#">buy cialis</a>

111 Peence Peence | E-mail | Web | 19. září 2018 v 17:56 | Reagovat

order cialis tadalafil
<a href=http://bchcialisrx.com/#>cheap cialis</a>
order cialis online without a prescription grapefruit juice
<a href="http://bchcialisrx.com/#">buy cheap cialis</a>

112 Obtaing Obtaing | E-mail | Web | 22. září 2018 v 17:33 | Reagovat

loans bad credit
<a href=http://paydayusaloans.com/#>payday loans</a>
how to get money now
<a href="http://paydayusaloans.com/#">personal loans online</a>

113 dianoxy dianoxy | E-mail | Web | 28. září 2018 v 0:49 | Reagovat

get a loan bad credit
<a href=http://loansonlinemoney.com/#>loans online</a>
payday loans online bad credit ok
<a href="http://loansonlinemoney.com/#">payday loans online no credit check</a>

114 Neorkam Neorkam | E-mail | Web | 1. října 2018 v 12:52 | Reagovat

ways to borrow money
<a href=http://paydaystip.com/#>payday loans</a>
loans for people with bad credit and no job
<a href="http://paydaystip.com/#">payday loans</a>

115 endato endato | E-mail | Web | 2. října 2018 v 22:51 | Reagovat
116 playmn playmn | E-mail | Web | 3. října 2018 v 10:23 | Reagovat
117 ExeniteK ExeniteK | E-mail | Web | 5. října 2018 v 2:18 | Reagovat

applying for personal loans
<a href=http://paydayloanseon.com/#>payday online loans</a>
payday loans lake charles
<a href="http://paydayloanseon.com/#">cash advance</a>

118 greessow greessow | E-mail | Web | 5. října 2018 v 17:34 | Reagovat
119 Kawswaws Kawswaws | E-mail | Web | 6. října 2018 v 3:06 | Reagovat
120 ExeniteK ExeniteK | E-mail | Web | 7. října 2018 v 3:55 | Reagovat

buy cheap essay
<a href=http://writemyessayus.com/#>pay someone to write my essay</a>
best phd online
<a href="http://writemyessayus.com/#">write my essay for me cheap</a>

121 GetStoge GetStoge | E-mail | Web | 15. října 2018 v 22:14 | Reagovat

online pharmacy india
<a href=http://buygenviagra.com/#>cheap viagra</a>
viagra very fast shipping
<a href="http://buygenviagra.com/#">viagra online</a>

122 Obtaing Obtaing | E-mail | Web | 15. října 2018 v 23:26 | Reagovat

buy tadalafil pune
<a href=http://cialisbdrx.com/#>buy generic cialis</a>
buy generic cialis online
<a href="http://cialisbdrx.com/#">cheap cialis</a>

123 ExeniteK ExeniteK | E-mail | Web | 15. října 2018 v 23:43 | Reagovat

buy the blue pill pharmacy
<a href=http://buygenviagra.com/#>cheap viagra</a>
purchase medrol dose packs
<a href="http://buygenviagra.com/#">viagra online</a>

124 NexIrore NexIrore | E-mail | Web | 16. října 2018 v 0:29 | Reagovat

buy cialis online
<a href=http://cialisbdrx.com/#>cialis online</a>
buy generic cialis online sildenafil citrate
<a href="http://cialisbdrx.com/#">buy cialis</a>

125 NexIrore NexIrore | E-mail | Web | 18. října 2018 v 1:35 | Reagovat

generic sildenafil capsules
<a href="http://www.x1genericviagra.com/#">cheap generic viagra</a>

126 fannotly fannotly | E-mail | Web | 18. října 2018 v 3:09 | Reagovat

buy viagra no perscription
<a href="http://www.x1genericviagra.com/#">cheap generic viagra</a>

127 NexIrore NexIrore | E-mail | Web | 18. října 2018 v 3:11 | Reagovat

buy wellbutrin 150mg singapore
<a href="http://www.buygenviagra.com/#">generic viagra online</a>

128 GetStoge GetStoge | E-mail | Web | 18. října 2018 v 4:17 | Reagovat

viagra professionnelle
<a href="http://www.buygenviagra.com/#">generic viagra</a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama